[Проект] BMI manager

 1. Латентността е забавянето на връзката от една системата към желания изход – друга система. Мрежова латентност – това е колко време ще отнеме на пакет от данни да отиде от една точка до друга .

  Идеята е при подаден хост, например google.com, да връща дали порта е отворен или не и да се изчисли колко време ще отнеме за изпращането на SYN пакет и връщането на отговор.

  Подобно на https://en.wikipedia.org/wiki/MTR_(software) , като такъв за Go не намерих.

 2. Идята ми харесва, но бих искал малко по-подробно описание точно какви функционалности ще реализираш.

  Прочети малко повече и за това как са имплементирани подобни tool-ове: голяма част от тях не пращат TCP SYN пакети, а ползват или само ICMP, или комбинации (пр. UDP+ICMP). Виж и wikipedia статията за MTR, която посочи - там във Fundamentals са описани някои основни неща.

 3. Ще трябва малко да го разшириш, това е прекалено лесно.

  Разгледай подобните инструменти и си харесай други функционалности, които да имплементираш. Например може вместо да проверяваш само 1 порт, паралелно да пускаш заявки до множество. Или подобно на MTR и traceroute да проверяваш всичките хостове от твоя компютър до избрания host. Или някакви други неща, имаш богат избор.

 4. Ще добавя функционалността за ICMP пакетите, като ще имплементирам и функционалността за изоращането на TCP пакети към различни хостове. Ще имплементирам и функционалност за отпечатване на входящи пакети в конзолата. Относно traceroute и mtr - не сметнах, че е необходимо изцяло да се придържам към тях тъй като искам моят инструмент да е различен. Надявам се, че това ще бъде достатъчно, тъй като празниците искам да започна с проекта :)

 5. Не искаме да се придържаш към някой от съществуващите инструменти. Но все още проекта ти е доста прост. Това, което би могло да го направи по - интересен е визуализацията. На мен ще ми хареса ако се съгласиш да визуализираш входящите и изходящите пакети, така че да се разграничават протоколите (IP, TCP, ICMP) и да се отпечатват стойностите на различните хедъри в четим вид. Например таблици или ASCII диаграма. За визуализация не смятам, че ще е достатъчно просто показване на байтовете на пакета в конзолата.

  По този начин инструмента ти може да стане полезен и интересен за дебъгване на IP, TCP и ICMP.

 6. Щом това не е ок за вас, имам и друга идея - да направя web приложение -BMI manager, което смята BMI индекса на телесна маса. Функционалности:

  -има потребителски интерфейс

  -възможност за регистрация на потребител

  -възможност за логване в системата с регистрирания username и парола

  -всеки ден се въвеждат кг и височина и системата ги записва в базата

  -изкарва графика на потребителя, с която може да следи за индекса си на телесна маса

  Това ок ли е?

 7. Да, ако добавиш и някаква обща статистика за всичките потребители. Примерно ако за всеки потребител има информация за пола, възрастта и някакви други фактори, да може да се правят някакви сравнителни статистики и разбивки на данните.

  Само смени и заглавието на темата или започни нова, да знаем, че проекта е друг.

 8. Не разбирам какво повече се иска да направя. Проекта работи с база данни, винаги трябва да има записи в нея. Тествала съм основните функционалности, ако базата има необходимите записи, всички тестове вървят без проблем (пробвах не само на моя лаптоп).

 9. Извинявай, може би не съм бил достатъчно пълен в github коментара си. Ще опитам да добавя това което липсва.

  От автоматизираните тестовете на една програма се очаква да тръгнат на всяка машина с проста команда. В случая на Go това би било go test ./... в главната директория на проекта.

  Разбира се, това не винаги е лесно да се постигне. Бих казал, че в твоя случаи приложението е така написано за да взлизаш в тази категория "не е лесно". В такава ситуация хората пишат инструкции как да се пуснат тестовете и добавят всички необходими ресурси. За BMI-Manager това би било схемата и данните от базата данни, които очават тестовете ти.

  Скипртове за автоматзация на процеса също са добра идея ако наистина хресваш хората, които биха ти помогнали за проекта.

 10. @Марина, мисля че можеше да се справиш по - добре. Но въпреки това те включихме в протокола, както си се разбрала с Недялко. Мисля, че в случая по - доста важно с колко нови неща успя да се справиш. Успех и дано курса ти е бил полезен :)

 11. Благодаря! Да, със сигурност ми беше полезен курса, научих интересни неща. И, да, ако имах повече време на разположение, щях да направя проекта още по-добре. Като цяло съм доволна от това, което направих и научих. Успех по-нататък с курса!

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.